Upptäck kulturminnen

Har du en förkärlek till gamla sägner, vacker natur och historia, är Hylte kommuns kulturminnen något för dig. Här finns en härlig blandning av vackra vattenfall, sägner om hur gränsen mellan Sverige och Danmark kom till, eller varför inte göra ett spännande besök på gamla gravfält med kungagravar från järnåldern?

Skogsgärdeseken

I Hylte kommun finns Sveriges största ek. Den finner man i Skogsgärde, en mil norr om Kinnared. Eken är mellan 500 till 600 år gammal, har en omkrets på 8,33 meter en diameter av 2,65 meter. Det sägs att man en gång i tiden dukade upp ett bord för inte mindre än sju personer inne i den stora eken.

Bosgårdsfallet

Strax väster om Torup till vänster om vägen mot Falkenberg ligger fallet som är 11 m högt. Vid riktigt stora vattenflöden är fallet verkligt sevärt. Här finns också fina vandringsmöjligheter.

Femsjö Kyrkby

I Femsjö finns en välbevarad kulturmiljö med kyrka, kyrkstallar, prästgård, skola och Friesminnet. Kyrkbyn besöker du bäst med guidning genom Friesbygdens naturvänner.

Sture Wahlström
0345-121 02 / 0345-120 97

Nissaryds skans

På höger sida mellan Hyltebruk och Långaryd finns Nissaryds skans att beskåda. För att stoppa danska invasioner på 1540-talet, uppfördes en skans för att komma undan härjningar. Läget är strategiskt valt och är placerat på en plats där vägen lämnar den öppna slätten och passerar mellan Nissan och en mosse. Idag är jordvallen en 60×60 meter stor befästningsanläggning med en circka 10 meter bred och 1,5-2 meter hög jordvall.

Knysta Hall

Det sägs att en jätte som var så trött på klockklangen från Långaryds kyrka ska ha kastat en av stenarna som kom att bli ett av 40 gränsmärken inom Hylte som markerar riksgränsen mellan Sverige och Danmark. Den så kallade stenen, som är ett 10 meter högt flyttblock, kom knappt halvvägs utan landade istället i Rydöbruk. Det sägs även att stenen ska vända på sig var gång den känner doften av nybakat bröd!

Tidemans holme

Söder om Torup, vid Nyebro, finns lämningar efter en medeltida befästning med en 85 meter lång vall och en 65 meter lång vallgrav. Höjden och djupet är omkring 2,5 meter. Ett par högar innanför vallgraven kan vara lämningar efter byggnader. Pilspetsar av järn, hästskor, sporrar, mynt och mycket annat har hittats i jorden. Fynden finns att se i Torups hembygdsgård.

Övregårds gravfält

Övregårds gravfält, är ett välvårdat järnåldersfält vid vägen Torup – Mjälahult. Ett av Hallands största. Här kan man bland annat se tre kungagravar, flera tydliga treuddar, domarringar, stensättningar, dösar och resta stenar.

Yttersjöholms sågkvarn

Kvarnen byggdes cirka 1860 och sågen 1914, då nytt vattenhjul tillverkades. Här monterades också en stickhyvel för tillverkning av takstickor. Under 1995-96 har Långaryds Norra hembygdsförening restaurerat anläggningen och tillverkat nytt vattenhjul. Gör även ett besök i den cirka 150 år gamla välrestaurerade smedjan.