Vandringsleder

Om du inte är på humör för att prova på cykling eller någon av alla kanotleder som finns i Torup med omnejd, kanske en härlig promenad på några av våra vackra vandringsleder kan vara något för dig. Unna dig en mysig weekend långt bort från all stress och alla måsten med välsmakande mat och härliga naturupplevelser i en avkopplande miljö. På Torups Gästgivaregård gör vi det möjligt för dig!

Hallandsleden

För den vana motionären, är Hallandsleden en sträcka genom ett omväxlande landskap på 38 mil något att sätta tänderna i! Låt dig inte avskräckas om du inte vill promenera alla 38 milen i en och samma veva, det finns lagom långa etapper att hoppa av och på överallt.

Både långvandraren och den som bara vill göra några timmars utflykt kan hitta många intressanta avsnitt. Med ungefär 15 km mellanrum finns rastställen med skärmskydd att övernatta i. Genom Hylte kommun går leden från Simlångsdalen till Rydöbruk och vidare norrut mot Kinnared. Detaljerad broschyr och karta över Hallandsleden köper du på turistbyrån.

Jälluntoftaleden

Leden är 12 km lång och går igenom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska muséet i Jälluntofta. Leden är markerad med skyltar och orange markering på träd och dylikt. Det finns sex rastplatser längs leden varav en har vindskydd, grillplats och toalett.

Broschyr om Jälluntoftaleden finns på turistbyrån.

Femsjö – Gula spåret med Röda/Blå slingan

I Femsjö promenerar du på samma marker som Femsjösonen Elias Fries, “svamparnas Linné! I omväxlande landskap finner du informationsskultar och natur och kulturhistoria i Femsjö. Med en varierande terräng växlar du mellan lättare och krävande partier. Vi rekommenderar inte stigen för rörelsehindrade.

Gula spåret är cirka 4 km långt men det finns två kortare spår, Blå och Röda slingan även dem med intressant information. Starten för spåren är jämte skolan vid den informationsbyggnad, 8-kantig som uppförts för besökare. Den är också utrustad med grillplats så glöm inte fikakorgen.

Nässjaleden, Unnaryd

Vid gården längst ut på Nässja udde vid Unnen startar en vandringsled. Leden är ett par kilometer lång och går genom ett skogs- och hagmarkslandskap.

Skärshultslederna, Hyltebruk

Skärshultslederna består av två delar av olika längd. Broschyr med karta och information finns på turistinformationen i Hyltebruk. Led 1 är 5,8 km lång och sträcker sig runt Stora Skärshultssjön och ger dessutom en trevlig och omväxlande vandring i skogen. På de högsta åsarna har man en fantastisk utsikt över sjöarna.

Led 2 är på 12 km och går igenom ett omväxlande skogslandskap. Ledens sträckning går förbi Jansbergssjön, Jansbergs hembygdsgård och runt de båda Skärshultssjöarna. Utmed leden finns 28 st skyltar som hänvisar till broschyren med information om kultur och natur.

Nissanleden

Finns i centralorten Hyltebruk och börjar vid Brogatan precis där Nissan korsar densamma. Stigen följer flodådran uppströms och når efter ca 2 km dammbyggnaden. Naturskön led med kulturhistoriska byggnadsrester som markerats med informationstavlor.

Rydöbruks lärande natur-kulturstigar

Gröna slingan är 1,6 km lång och ger en första inblick i naturen.

Röda slingan är 7 km lång och visar på stor biologisk mångfald.

Den blåmärkta kulturstigen är 3 km lång och handikappvänlig. Den bjuder på 250 år av lokal historia och arkitektur i Rydöbruk, Hallands äldsta brukssamhälle.

Brunnsbackaleden

Brunnsbackaleden är en omväxlande vandringsled på cirka 7 km och går via hembygdsparken i Unnaryd genom naturreservatet Ödegärdet, en oas i ett vackert bokhult med odlingsterasser och riklig förekomst av olika lavarter. Vidare går promenaden runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka Sågkvarn, ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel.

Första lördagen i maj varje år däms Brunnsbackaån och anläggningen körs.